OBILJEŽAVANJE DANA STARIJIH OSOBA U SBKT


Specijalna bolnica Krapinske Toplice i ove godine pridružila se obilježavanju Dana starijih osoba prigodnim predavanjem pod naslovom:”Osobe starije životne dobi u fizioterapiji“. Međunarodni Dan starijih osoba uspostavljen je Rezolucijom UN-a 45/106, glasovanjem skupštine Ujedinjenih naroda (UN) 14. prosinca 1990. i od 1991. godine obilježava se svake godine 1. listopada.

Prema recentnim demografskim pokazateljima evidentna je tendencija kontinuiranog porasta udjela starijeg pučanstva tako da je u Hrvatskoj u 2018. godini već svaka peta osoba starija od 65 godina. U svrhu osiguranja provedbe nacionalnih strategijskih programa u domeni zdravog i aktivnog starenja, neophodna je primjena interdisciplinarnog gerontološkog pristupa, poglavito u domeni geroprofilaktičke zdravstvene i socijalne skrbi za starije osobe.

Zbog fizioloških procesa starenja, većeg poboljevanja i opadanja funkcionalnih sposobnosti kretanja, starije osobe u velikom su broju korisnici rehabilitacijske medicine i fizikalne terapije. Fizioterapija provodi metode kojima je cilj razvijati, održavati i vratiti ljudima maksimalne sposobnosti pokretanja i funkcionalnih sposobnosti. Fizioterapija djeluje u bilo kojoj fazi života, kada su pokretanje i motoričko funkcioniranje oštećeni bolešću, ozljedama, procesima starenja ili poremećajima stanja faktora okoline.

Fizioterapeuti pomažu ljudima povećati njihovu kvalitetu života s aspekta fizičkog, psihološkog, emocionalnog i socijalnog blagostanja. Oni rade u zdravstvenim područjima promocije, prevencije, liječenja i rehabilitacije.

Predavanje povodom Dana starijih osoba održat u utorak, 1.10.2019., Ivan Balagović, dipl.physioth. i Suzana Sinković, bacc.physioth., a tema predavanja je “Osobe starije životne dobi u fizioterapiji“.

Cilj ovog predavanja je upoznati fizioterapeute sa specifičnostima fizioloških procesa koji se događaju procesom starenja, prezentacija metoda procjene i testova koji se koriste u fizioterapijskoj procjeni, te prezentacija specifičnosti tretmana starijih osoba.

Predavanje će se održati 1.10.2019. u 14 h, u Plavoj dvorani Specjalnoj bolnici Krapinske Toplice.

 

gl. fizioterapeut:

Zdravko Maček, dipl.physioth.