Obilježene dvije značajne obljetnice


Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, u utorak, 29. studenog 2016. godine, svečano je obilježila 60. godišnjicu osnivanja Bolničkog odjela za reumatske bolesti i ortopedsku rehabilitaciju i 160. godišnjicu dolaska prvog liječnika u Krapinske Toplice.

U prigodnom programu središnje svečanosti, održanom u Plavoj dvorani Bolnice, uz domaćine, ravnateljicu Bolnice Željku Žnidarić i župana Krapinsko – zagorske županije Željka Kolara, uzvanicima i gostima obratili su se: ministar turizma Gari Cappelli, izaslanica ministra zdravstva Mirjana Vuković i načelnik Općine Krapinske Toplice Ernest Svažić.

Ravnateljica Bolnice Željka Žnidarić, u svom se govoru osvrnula na povijesni razvoj danas respektabilne zdravstvene ustanove te zahvalila svim djelatnicima i ravnateljima koji su je vodili od njenog osnutka do danas. Pritom je istaknula da Bolnica danas ima oko 740 djelatnika koji se, na godišnjoj razini, brinu za više od 80 tisuća pacijenata, a kojima se pruži 1,4 milijuna različitih medicinskih usluga te najavila da će se i dalje raditi na podizanju kvalitete usluga, ali i na širenju kapaciteta i sadržaja.

Župan Željko Kolar u svom je obraćanju posebno istaknuo kako su najveća vrijednost Bolnice ljudi i njihovo znanje te da im kroz sustav treba omogućiti najbolje uvjete za rad. Naglasio je da treba otkloniti zakonske barijere kako bi se to i ostvarilo te dodao: „Imamo dostupnu izvrsnu zdravstvenu zaštitu u kojoj radi izrazito kvalitetno osoblje pa zašto onda znanje naših stručnjaka ne bi konačno iskoristili i tako da ljudima koji žele izdvojiti više novca za pravu zdravstvenu uslugu omogućimo da to učine ovdje kod nas?“

Na povijesni razvoj zdravstvenog turizma, kao današnju okosnicu razvoja Općine Krapinske Toplice, osvrnuo se, u svom govoru, i načelnik Općine Ernest Svažić.

Ministar turizma Gari Cappelli najavio je izmjene zakona kojima će se pogodovati razvoju zdravstvenog turizma, konkretno izmjene koje će omogućiti da se djelatnici u zdravstvenom turizmu mogu baviti i pružanjem ugostiteljskih usluga, a i putničkim agencijama će biti omogućeno posredovanje pri tome. Među ostalim, najavio je i da će na razvoju, unaprjeđenju i promociji zdravstvenog turizma, što je najbrži put do produženja turističke sezone, raditi u suradnji s Ministarstvom zdravstva.

Izaslanica ministra zdravstva Mirjana Vuković istaknula je da Ministarstvo zdravstva i ministar nudi punu potporu i podršku.

Svečanosti je prisustvovala i zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, zatim ravnatelji županijskih zdravstvenih ustanova, predstavnici suradnih ustanova te brojni sadašnji i bivši djelatnici Bolnice.

U glazbenom dijelu programa, nastupile su članice ŽVS KUD – a „Zlatko Baloković“ iz Krapinskih Toplica.

Nakon središnje svečanosti, upriličen je obilazak Bolnice s naglaskom na razgledavanje suvremenog RTG uređaja u Odjelu za radiološku dijagnostiku, zatim Prostora Hidroterapije u NBO – u i Jakobovog bazena te Odjela za medicinsku rehabilitaciju neuroloških bolesnika i Odjela za medicinsku rehabilitaciju kraniocerebralnih bolesnika, a razgledan je i jedan od uređenih apartmana u Odjelu za medicinsku rehabilitaciju ortopedskih i traumatoloških bolesnika.

Na kraju je, gostima i uzvanicima, podijeljena i brošura koja je također izdana u sklopu obilježavanja tih dviju značajnih obljetnica.

 

Brosura-Krapinske-Toplice-60-160

Galerija slika: