Osnovni Bobath tečaj


U subotu, 20.1.2018. godine, u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju, Krapinske Toplice, uspješno je završen još jedan Osnovni Bobath tečaj pod vodstvom Tinke Rajher Boštjan, IBITA.

Bobath koncept se razvija u okviru International Bobath Instructor Training Assotiation (IBITA), i predstavlja jedan od vodećih pristupa u tretmanu odraslih pacijenata s oštećenjem središnjeg živćanog sustava. Osnova Bobath koncepta je individualni pristupu procjeni i tretmanu, te primjeni specifičnih znanja i vještine stimulacije i facilitacije problema držanja i pokretanja pacijenata s neurološkim oštećenjima.

Program Osnovnog Bobath tečaj je usklađen sa pravilima i standardima IBITA-e i međunarodno je priznat. Tečaj obrađuje teoretske sadržaje s područja neurofiziologije, teoretske i praktične sadržaje normalnog držanja i pokretanja, te praktičan rad s pacijentima. U tečaj su uključeni pisani materijali, provjera usvojenih znanja i vještina polaznika, a polaznici koji uspješno završe tečaj dobivaju međunarodno priznati certifikat. Na tečaju je sudjelovalo 11 polaznika iz Hrvatske, i 1 polaznica iz Slovenije.

Švaljek Božica, bacc.physioth., i Kolar Mario, bacc.physioth., dvoje su fizioterapeuta iz naše ustanove koji su uspješno završili Osnovni Bobath tečaj.

Međunarodna suradnja u području edukacije fiziotzerapeuta se nastavlja, te će se u Specijalnoj bolnici za medicinjsku rehabilitaciju Krapinske Toplice održati Napredni Bobath tečaj (4.4.-8.4.2018.), a sljedeći Osnovni Bobath tečaj održati će se u rujnu 2018. godine. U planu su osim Osnovnih i Naprednih Bobath tečajeva i tečajevi Normalnog pokreta.

Zdravko Maček, dipl.physioth.