Potpisan ugovor o međunarodnom licenciranju s vlasnikom autorskih prava za Functional Indenpendent Measure (FIM®), Uniform Data System for Medical Rehabilitation (UDSMR), sa sjedištem u New Yorku


 

Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice kao ustanova koja teži najvišim standardima u provođenju medicinske rehabilitacije potpisala je ugovor o međunarodnom licenciranju s vlasnikom autorskih prava za Functional Indenpendent Measure (FIM®), Uniform Data System for Medical Rehabilitation (UDSMR), sa sjedištem u New Yorku.

FIM® instrument je jedna od najčešće korištenih mjera u rehabilitaciji, a nastoji prikazati razinu samostalnosti i potrebne pomoći u svakodnevnim aktivnostima, uzimajući u obzir motoričke i kognitivne aspekte funkcioniranja. Radni terapeuti u našoj bolnici su pojedinačno pristupili ispitu, uspješno ga riješili te su postali licencirani za provođenje FIM® instrumenta. Licenciranjem ustanove i radnih terapeuta u korištenju ove mjere omogućeno je valjano i pouzdano procjenjivanje funkcionalnog statusa pacijenta.

Primarni cilj licenciranja i korištenja FIM® instrumenta je postizanje ujednačenosti u ocjenjivanju funkcionalnog statusa pacijenta u svakodnevnom kliničkom radu. Također, omogućava se praćenje i evaluiranje funkcionalnog ishoda medicinske rehabilitacije te predviđanje potrebne razine pomoći prilikom planiranja otpusta kući. Osim iznimne važnosti za svakodnevni klinički rad, FIM® instrument je jedna od najčešće korištenih mjera funkcionalnog ishoda u rehabilitacijskim istraživanjima diljem svijeta što otvara dodatne mogućnosti vezane za praćenje uspješnosti naše ustanove u provođenju rehabilitacijskih postupaka.

Hvala svim sudionicima koji su doprinijeli procesu licenciranja ustanove i radnim terapeutima u provođenju FIM® instrumenta!