SBKT uključuje se u Reumatlon


Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice sagrađena je na drevnim izvorima termomineralne vode prosječne temperature 39 – 41°C poznatim još iz rimskog doba kao Aquae Vivae. Jakobov bazen, jedan od bazena u sklopu bolnice, izgrađen je na samom izvoru tople vode. Iz dna bazena obloženog hrastovim trupcima izvire ova ljekovita, šesta po kvaliteti voda u Europi.

Specijalna bolnica Krapinske Toplice ima dugu tradiciju u liječenju reumatskih bolesti. Još su 1861. g. Leopold Tanzer,dr.med. i 1871. g. Dominik Bancalari, dr.med., opisivali ljekovitost topličke vode i uspjehe liječenja “reuma svih vrsta”.

Bolnički odjel za reumatske bolesti i ortopedsku rehabilitaciju osnovan je 1956. godine, a njegovu organizaciju i rad u prvih nekoliko godina pratio je i pomagao osobno Drago Čop, dr.med., začetnik reumatologije u Hrvatskoj. Prvi reumatolog u bolnici Slavko Čunović, dr.med., svoj radni vijek posvetio je istraživanju gihta. Objavio je brojne stručne članke na temu gihta i bio poznat i cijenjen u Hrvatskoj i cijeloj bivšoj državi. U proteklih je 50–ak godina bolnica je prerasla u suvremenu zdravstvenu ustanovu za liječenje, dijagnostiku i medicinsku rehabilitaciju reumatoloških, ortopedskih, kardioloških i neuroloških bolesnika.

Osim blagotvornih učinaka balneterapije, fizička aktivnost je neophodna u liječenju i rehabilitaciji bolesnika s upalnim reumatskim bolestima.

Ove godine bolnica se ponosno uključuje u sada već tradicionalnu utrku Reumatlon u sklopu XVIII. Kongresa Hrvatskog reumatološkog društva te donira 5 dana boravka u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju za tri pacijenta sudionika Reumatlona.

Preneseno iz: http://reumatlon.eu/specijalna-bolnica-za-medicinsku-rehabilitaciju-krapinske-toplice-ukljucuje-se-u-reumatlon/#more-421