Večer smijeha i zabave


U četvrtak, 01.06.2017., s početkom u 19,30 sati, u Plavoj dvorani Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice, održana je kazališna večer za pacijente i zaposlenike bolnice te mještane Krapinskih Toplica, u sklopu koje je Amatersko dramsko kazalište Sveti Križ Začretje izvelo dvije humoristično – satirične predstave na kajkavskom dijalektu: „Ekologija“, autorice Mirjane Bobinec i „Poštene žene“, autorice Marije Winter. Adaptaciju teksta i režiju za obje predstave potpisuje Boris – Roman Blažinić.

Glavni akteri u predstavi „Ekologija“ su dvije djevojčice: Marica i Ružica, koje svojom jednostavnošću i neposrednošću „očitaju lekciju“ roditeljima, ali i baki i djedu o saznanjima o zdravom načinu života. Iako takva saznanja prvobitno nailaze na razumijevanje, kada ih treba provesti u djelo, nastaju zavrzlame.

Djelo „Poštene žene“, napisano je pedesetih godina prošlog stoljeća, netom nakon promjene vlasti, a time i naziva raznih institucija, titula i koječega drugog. Radnja je prožeta seoskim događanjima, tračevima i razmiricama dviju glavnih protagonistkinja, a kako to obično biva, sva ta gungula završava na sudu. Sa vremenskim odmakom, tekst je poprimio obilježja svevremenosti jer ljudi i njihovi karakteri se nisu puno promijenili i zapravo ih možemo susresti sa istim htjenjima, postupanjima i interesima i danas.

Ovakve večeri smijeha i zabave u organizaciji jedne bolničke ustanove doprinose ostvarenju teze da je smijeh zapravo lijek, a i tome da je Specijalna bolnica Krapinske Toplice uistinu bolnica po mjeri čovjeka.</p>