Refleksna masaža stopala


REFLEKSOLOGIJA

Refleksologija je drevna vještina liječenja koja se temelji na načelu refleksnih zona na stopalima i dlanovima, a koje odgovaraju svim dijelovima tijela, organima i žlijezdama.  Refleksologija koristi jedinstvenu metodu posebnog pritiska palcima na refleksne točke radi postizanja brojnih terapijskih učinaka. Njezini su učinci višestruki, kao što su uklanjanje blokade u protoku tjelesne energije, normaliziranje protoka krvi i limfe u različitim dijelovima tijela te postizanje ravnoteže svakog dijela tijela, organa ili žlijezde. Raspored područja refleksologije na stopalima odražava organizaciju u organizmu u toj mjeri da su organi desne strane tijela zastupljeni u desnom stopalu, a organi lijeve strane u lijevom. Poznato je da se u današnje vrijeme stopala zanemaruju pa čak kod 90 posto ljudi postoje deformacije stopala. Čovjek je, naime, izgubio direktan kontakt s okruženjem i prirodom kada je, hodajući bos, direktno stimulirao refleksne točke.

Refleksoterapija je i vrsta stimulacije središnjega živčanog sustava na razini spinalne moždine i simpatičkog sistema. Naime, stopala i šake izuzetno su osjetljivi na dodir pa se preko njih mogu pokrenuti blokirani mehanizmi u tijelu i mozgu. <br
Refleksoterapija pomaže u liječenju:

  • astme, bronhitisa, prehlade, kašlja, upale sinusa
  • povišenoga krvnog tlaka, dijabetesa
  • poremećaja u cirkulaciji
  • glavobolje, iscrpljenosti organizma, psihosomatskih tegoba
  • upale debelog crijeva, smetnji u probavnom sustavu
  • gastritisa, vrijeda (čira) na želucu
  • problema u menstruacijskom ciklusu, menopauzi
  • problema s kralježnicom, lumbaga, ishijalgije, neuralgije
  • dermatoloških problema (apscesa, gljivičnih infekcija, ekcema, masne kože, psorijaze, herpesa)

No, postoje određene mjere opreza pa refleksoterapiju ne bi trebalo primjenjivati prilikom unutarnjih ozljeda, visoke temperature, unutarnjih i vanjskih rana, ozljeda na rukama ako postoji opasnost od tromboze, kod trudnica i osoba koje imaju ugrađen pace-maker.

U svakom slučaju, možemo reći da je današnja medicina sve otvorenija istočnjačkom načinu liječenja i uvelike ga respektira, pa tako i refleksoterapiju koja nam pomaže u rješavanju različitih bolnih stanja.