Dan fizioterapije u SB Krapinske Toplice


danfiziterapije_v2U Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju, Krapinske Toplice, u petak, 8.9.2017. godine, obilježen je Dan fizioterapije. Dan fizioterapije obilježava se od 1996. godine na dan kada je 8.9.1951. godine osnovana Svjetska konfederacija za fizioterapiju (WCPT).
Ovogodišnja obilježavanja Dana fizioterapije u cijelom svijetu odvijaju se pod motom ” Tjelesna aktivnost za život”. Dan fizioterapije prilika je da se promovira fizioterapija u javnosti, da se naglasi njezin značaj u društvu, te mogućnosti koje ona pruža u očuvanju zdravlja zdrave populacije i funkcionalnom oporavku ljudi koji su doživjeli povredu ili bolest.
Tjelesna aktivnost jedna je od važnih faktora u modelu “aktivnog i zdravog starenja”, kojeg preporuča Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Ovogodišnje obilježavanje Dana fizioterapije u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju, Krapinske Toplice, posvećeno je promociji novo osnovane Hrvatske udruge Bobath terapeuta za odrasle (HUBTO). Na skupu su o Danu fizioterapije, udruzi i Bobath konceptu prigodno govorili: dr.sci. Gordana Grozdek Čovčić, viši predavač na studija fizioterapije na ZVU, Zagreb, Blažević Krešimir, bacc.physioth., predsjednik HUBTO, Matić Hrvoje, bacc.physioth., dopredsjednik HUBTO i Maček Zdravko, dipl.physioth., glavni fizioterapeut Specijalne bolnice, Krapinske Toplice.
Bobath koncept počeo se razvijati četrdesetih godina prošlog stoljeća radovima supružnika Karela i Berte Bobath. Danas je široko prihvaćen u svijetu i predstavlja vodeći fizioterapeutski pristup u tretmanu odraslih pacijenata s oštećenjem središnjeg živčanog sustava, a razvija se u okviru International Bobath Instructor Training Assotiation (IBITA).
Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju dugi niz godina surađuje s IBITA-om, te je održano više međunarodnih tečajeva Bobath koncepta na kojima je 15 fizioterapeuta iz same bolnice, ali i iz svih dijelova Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije steklo međunarodnu licencu Bobath terapeuta.
Osnivanje Hrvatske uduge Bobath terapeuta za odrasle pokazuje potrebu sada već značajnog broja Bobath fizioterapeuta u Hrvatskoj da se bolje stručno i organizacijski povežu kako bi još efikasnije mogli djelovati na razvoju i učinkovitosti neurofizioterapije. Temeljna uloga HUBTO biti će promocija Bobath koncepta fizioterapije, unapređenje kvalitete i učinaka terapije, organizacija različitih oblika edukacije, te međunarodna suradnja s sličnim udrugama i institucijama.
Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju, Krapinske Toplice ima značajnu ulogu u rehabilitaciji pacijenata nakon moždanog udara i kraniocerebralnih povreda, te vodeću ulogu u edukaciji Bobath koncepta u Hrvatskoj, te u integriranju Bobath koncepta u vlastitu kliničku praksu. U području edukacije vrlo uspješno dugi niz godina surađuje s Zdravstvenim veleučilištem u Zagrebu, a uspješnu suradnju očekuje i s HUBTO.
Do kraja ove godine u Krapinskim Toplicama održat će se međunarodni Osnovni Bobath tečaj, a u 2018. godini biti će održan jedan Osnovni i jedan Napredni Bobath tečaj. Kontinuiranim usavršavanjem naših fizioterapeuta po visokim međunarodnim kriterijima, želimo omogućiti izvrsnost fizioterapeutima, a time i osigurati našim pacijentima visoku razinu kvalitete usluge i povratak u što normalniji i funksionalniji život.

Zdravko Maček, dipl. physioth.